Udbredt fattigdom i det nordlige Ghana
I Ghana er der stor ulighed mellem syd og nord. Den sydlige del af Ghana oplever en relativ velstand, mens der er udbredt fattigdom i den nordlige region. Fattigdommen er forbundet med ulighed, marginalisering, mangel på ressourcer og fundamentale rettigheder. Befolkningen oplever mangel på jobs og basal infrastruktur, og der er begrænset adgang til uddannelse og sundhedsydelser. Over halvdelen af befolkningen i Nordghana lever under fattigdomsgrænsen, selvom den nationale fattigdomsrate er gået fra 52,6 procent til 21,4 procent mellem 1991 og 2012.
Skolehaver som laboratorier for læring
I den nordlige region er der mangel på kvalificerede undervisere og for få skoler. Samtidig er meget af undervisningsindholdet ikke baseret på elevernes kontekst. Det gør det svært for eleverne at tilegne sig kompetencer, der kan forbedre deres levevilkår på sigt. Et skolesystem, der er afkoblet ghanesernes hverdag, gør det også svært for forældregenerationen at bakke op om, at børnene får en uddannelse. Mange forældre i Ghanas nordlige region finder ikke uddannelse relevant for familiens landbrug, hvor der er behov for børnenes arbejdskraft.
I 2017 implementerede AXIS skolehaver og elevinddragende undervisningsmetoder i to skoledistrikter. Skolehaverne fungerer som undervisningslaboratorier, hvor eleverne lærer at læse og regne samtidig med, at de lærer, hvordan de dyrker jorden. I undervisningen er de aktive og deltagende og lærer at samarbejde med hinanden. Det har betydet, at elevernes selvværd er blevet øget, og at deres faglige kompetencer er blevet styrket. Siden projektets start er 12 skoler blevet inddraget, og over 100 lærere uddannes og trænes nu i at anvende undervisningsmetoderne i forskellige fag.
Unge i lokalsamfundene i Nordghana har brug for uddannelse for at håndtere nuværende og fremtidige klimaforandringer. Ved at introducere praktiske aktiviteter, såsom planting og havepleje, kan undervisningen afføde en dybere forståelse for miljø- og klimaudfordringer og vigtigheden af bæredygtig praksis. Derfor vil AXIS i fremtiden arbejde for at styrke klimadimensionen i skolehaverne gennem grønne curriculums. Det skal give eleverne viden om klimakrisen og styrke dem i at blive kritiske medborgere, der kan være med til at skabe forandring.
I skolehaverne tager lærerne udgangspunkt i kontekstbaseret undervisning. I filmen herunder kan du se, hvad det fx vil sige.
Seksualundervisning opmuntrer de unge til at diskutere
Unge i Ghana risikerer tidlige og utilsigtede graviditeter, usikre aborter, seksuelt overførte sygdomme og seksuel udnyttelse og vold. Manglende viden om seksuel sundhed og rettigheder har vidtrækkende konsekvenser, og pigerne dropper ofte ud af skolen og efterlades uden basal uddannelse og viden.
Det bedste middel mod teenagegraviditeter, børneægteskaber og seksuel vold er at sikre alle unge information og viden om deres seksuelle rettigheder og deres reproduktive sundhed. Sammen med vores partner, NORSAAC, har vi implementeret seksualundervisning på skoler i 20 distrikter i det nordlige Ghana. I undervisningen opmuntres og kvalificeres de unge til at diskutere emner inden for seksualitet. Det styrker eleverne i deres selvværd, forbedrer deres evne til at forstå andres synspunkter og giver dem mod til at forebygge og sige fra overfor seksuel vold. AXIS uddanner desuden kvinder i lokalsamfundene til at undervise andre kvinder, og unge til at undervise andre unge. På den måde bliver familierne og lokalmiljøet involveret i styrkelsen af seksuelle rettigheder og reproduktiv sundhed.
Vi arbejder lige nu for, at myndighederne anerkender behovet for seksualundervisning og inddrager det i uddannelsen af lærere. AXIS har arbejdet med seksuelle rettigheder i det nordlige Ghana i mere end et årti. Indsatsen har stor opbakning fra Ghana Education Service (GES), som er indstillet på at støtte træningen af de mange lærere, som nu skal undervises i seksuel sundhed og rettigheder.
Se i denne film, hvordan rettighedsbaseret seksualundervisning foregår.
Verden sammen om seksuelle rettigheder
På den internationale konference for befolkning og udvikling i Cairo i 1994 (ICPD) forpligtede 179 lande sig på at sikre befolkningernes ret til reproduktiv og seksuel sundhed. Enhver seksuel handling skal være fri for tvang og sygdom, enhver graviditet skal være ønsket og enhver fødsel sund, lød det. Civilsamfundsorganisationer, regeringer og FN arbejder fortsat for at sikre det, man i fagsprog kalder seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.
Vores partnere
NORSAAC
NORSAAC samarbejder med lokalsamfundet og andre civilsamfundsorganisationer for, at befolkningen skal kræve sine rettigheder og derigennem opnå et mere værdigt liv.
Ifølge NORSAAC skal forbedringer i levevilkårene ske gennem opbakning fra familier, lokale myndigheder og offentlige institutioner.
NORSAAC er nu en af de mest betydningsfulde aktører ift seksuelle rettigheder og demokratiudvikling.
RAINS
RAINS har siden 1991 arbejdet inden for uddannelsessektoren i Ghana. Organisationen arbejder med lokalsamfundet om at forbedre livskvaliteten for sårbare og udsatte, særligt børn og kvinder.
RAINS indgår i flere uddannelsesnetværk med andre NGO’er og har mange års erfaring med at skabe gode relationer til myndighederne.