Interview med Ulla Tørnæs


Det var som udviklingsminister, at Ulla Tørnæs engagerede sig i kvinders rettigheder. Men hvordan hænger seksuelle rettigheder og uddannelse sammen i udviklingsarbejdet?


AXIS har hele sin levetid beskæftiget sig med udvikling gennem uddannelse og har i mange år styrket seksuelle og reproduktive rettigheder gennem dialogbaseret seksualundervisning. For Ulla Tørnæs er der en klar sammenhæng mellem på den ene side uddannelse og udvikling og på den anden hendes engagement for kvinders rettigheder i den fattige del af verden. Hendes første ministerpost var i undervisningsministeriet, senere blev hun udviklingsminister.

”Forståelsen for, hvad uddannelse betyder for samfundsøkonomien, tog jeg med mig over i udenrigsministeriet,” fortæller hun.

Ifølge den forhenværende minister er uddannelse afgørende for udvikling:

”Uddannelse er nøglen til frihed i vores del af verden, det er nøglen til udvikling. Det er ikke anderledes i Afrika eller andre fattige dele af verden,” siger hun.

For Ulla Tørnæs handler det om to ting: Det enkelte menneskes rettigheder og den positive indflydelse menneskerettigheder har på et samfund; det handler om at give den enkelte muligheder og igennem de muligheder at kunne bidrage positivt til samfundsudviklingen.

”Med et stigende uddannelsesniveau følger en stigende velstand”.

KVINDER OG UDDANNELSE
Når det er slået fast, kommer man ikke uden om kvinderne. Hvis ikke kvinderne uddannes, sidder halvdelen af et samfunds befolkning på bænken. Det er ikke godt for kvinderne, det er ikke godt for samfundet:

”Det er min erfaring, at man kan nå langt, når man arbejder med piger og kvinder. Når man uddanner en kvinde, uddanner man et helt samfund, fordi kvinden typisk er optaget af at sikre, at hendes børn også får gode fremtidsmuligheder”.

Ulla Tørnæs tilføjer, at man ikke udelukkende kan arbejde med kvinderne, man er nødsaget til at involvere hele samfundet, altså mændene.

”Man er nødt til at arbejde med mændenes syn på og tilgang til kvinder. Jeg tror ikke, danskerne er klar over, hvordan kvinder mange steder holdes nede og undertrykkes gennem vold og seksuelt misbrug.”

Uddannelse er ikke til megen gavn, hvis halvdelen af befolkningen ikke har adgang til den. Derfor hænger uddannelse og seksuelle og reproduktive rettigheder også sammen:

”Vi kender det fra vores eget samfund, velstanden tog virkelig fart, da kvinderne blev en del af det formelle arbejdsmarked. Den mulighed har kvinder altså ikke, hvis de føder 10-12 børn. Hvis du bliver gravid som 12-13årig, dropper du typisk ud af skolen, og så har du slet ikke samme forudsætninger.”

ET FOREGANGSLAND
Som udviklingsminister blev det tydeligt for Ulla Tørnæs, at hun havde en forpligtelse overfor millioner af piger og kvinder. Da Donald Trump i 2017 genindførte The Global Gag Rule, der blokerer finansieringen til NGO’er, der rådgiver om abort eller går ind for at afkriminalisere abort, stillede hun sig op imod den amerikanske præsident og kritiserede loven. Sammen med kolleger i Holland, Belgien og Sverige dannede hun She Decides.

”Jeg har på intet tidspunkt i dansk sammenhæng mødt modstand mod at stille mig op imod Donald Trump.”

Ifølge Ulla Tørnæs skyldes det, at der i Danmark er konsensus omkring kvinders ret til at bestemme over egen krop. Som dansk politiker stod hun på et solidt fundament.

”Som udviklingsminister i fx et katolsk land kan man ikke sige de samme ting, som jeg har kunnet. Derfor har forpligtelsen været stærkere. Hvis jeg ikke skulle gøre det, hvem søren skulle så?”