Udvikling af undervisningsmaterialer

AXIS’ projekt i Bolivia om seksuelle rettigheder er netop afsluttet.

Bolivia er et af de lande i Latinamerika med flest teenagegraviditeter. Ifølge Save the Children var der i 2016 240 teenagegraviditeter om dagen i Bolivia. 1 ud af 3 piger bliver gravide før de er 20 og ca 70% af disse graviditeter er et resultat af seksuelt overgreb. Graviditeterne gør at mange af de unge mødre ikke færdiggøre skolen og bliver derfor dårligt stillet i samfundet. Seksuelle rettigheder og reproduktiv sundhed er et tabu i Bolivia, abort er ulovligt og med generelt manglende information om emnet, sætter det teenagere i en meget sårbar situation.

Derfor har AXIS i et samarbejde med to bolivianske organisationer Pueblo Diferente og Sociedad Católica San José (SCSJ)  lavet et projekt om seksuelle rettigheder. Pueblo Diferente har som organisation stor expertise i undervisningen af seksuelle rettigheder og reproduktiv sundhed til unge i det formelle uddannelsessystem. SCSJ administrerer to fritidshjem i to fattige områder i udkanten af La Paz hvor udsatte børn og unge kan komme før og efter skole. Unge mødre kan få deres børn passet der mens de selv er i skole, de kan alle få mad, lektiehjælp etc. Samarbejdet mellem de to organisationer gik ud på at erfaringsudveksle viden mellem de to organisationer og deres forskellige ekspertiser: seksuelle rettigheder og børn i uformelt læringsmiljø.

De har sammen udarbejdet et undervisningsmateriale som er blevet afprøvet i de to af SCSJs centre. Pædagogerne er blevet klædt på til at undervise i materialet og både dem og børnene har givet feedback på materialet. Denne process har været i knap to år for at kunne udarbejde et så brugbart materiale som muligt. Undervejs er materialet blevet præsenteret for organisationernes netværk af NGOer som er kommet med konstruktive inputs til ændringer. Det er meningen at dette materiale skal hjælpe lærer til at undervise børn i seksuelle rettigheder på forskellige dagstilbud og bryde tabuet, så flere unge kender til deres rettigheder og i fremtiden kan undgå uønskede graviditeter og konsekvenserne deraf.

Hele processen kulminerede fredag d. 17. august 2018 med et lanceringsevent af materialet, som både er trykt i fysisk form og er udgivet digitalt. Til stede var repræsentanter fra forskellige organisationer som også har haft mulighed for at være med i processen og alle gæster fik materialet med hjem til frit brug.

Materialet kan læses her.

 

Forside til PD SCSJ materiale

 

logo axis pd scsj

 

 

 

 

About the Author

Related Posts