● SIERRA LEONE

Et land præget af krig og epidemi

Mellem 1991-2002 herskede der i Sierra Leone en borgerkrig, som er blevet betegnet som en af de blodigste i Afrikas historie. Den ødelagde store dele af landet, herunder den nationale infrastruktur og en hel generation er gået tabt. I 2014 blevet landet ramt af Ebola-epidemien, hvilket betød, at landets befolkning, sundhedssystem og økonomi blev svækket yderligere. Sytten år efter borgerkrigens afslutning og fem år efter Ebola-udbruddet kæmper Sierra Leone fortsat for at komme til hægterne.

Ekstrem fattigdom og underernæring

På The Human Development Index, som udgør et indeks over landes økonomiske og velfærdsmæssige niveau, lå Sierra Leone i 2018 på en 184. plads ud af 189. Landet har en ekstremt ung befolkning, hvoraf størstedelen er under 20 år og mere end 75 % er under 35 år. 53 % af landets befolkning lever i ekstrem fattigdom og omkring ¼ af landets befolkning er undernæret.

Fattigdom er forbundet med mangel på basale rettigheder

Fattigdom er forbundet med mangel på fundamentale rettigheder. Unge mennesker i Sierra Leone har generelt meget lav viden om deres seksuelle og reproduktive rettigheder og sundhed (SRSR). Denne uvished sætter de unge i risiko for seksuelle krænkelser og seksuelt overførte sygdomme. Specielt de unge kvinders sundhed og rettigheder er udfordrede. 18% af alle kvinder oplever at blive seksuelt krænket eller voldtaget, og mere end 80% af landets kvinder er omskåret.

AXIS har siden 2014 arbejdet i Sierra Leone. På nuværende tidspunkt arbejder vi på at udvikle et undervisningsmateriale, der skal styrke børn og unges viden om og aktive brug af deres seksuelle og reproduktive sundhedsrettigheder.